När man pratar om vilken flygplats som är störst, kollar man på hur många passagerare som passerar flygplatsen årligen. På många av flygplatserna ökar resenärerna årligen. Exempel Stockholm Arlanda i Sverige reste ca 19 miljoner 2015 och 2017 hade resenärerna ökat till ca 27 miljoner.

De 10 största flygplatserna 2018

Hartsfield-Jackson Atlanta international Airport i USA har toppat listan i många år, flygplatsen har varit störst sedan 1997. 2017 reste runt 104 miljoner passagerare från flygplatsen. Det är en flygplats som är viktig för den amerikanska befolkningen eftersom runt 80% bor med två timmars flygning från denna flygplats. Beijing capital international Airport i Kina har nyligen klättrat upp till den andra plats med ca 96 miljoner resenärer. I kina finns det över 180 flygplatser och den här flygplatsen är inta bara störst i Kina utan även i hela Asien på grund av utvecklingen som har sket de senaste tio åren.

Från Dubai international Airport reser det ca 82 miljoner passagerare årligen. Dubai har de senaste åren blivit ett av de mest kända turistmålen och därför klättrat upp till en tredje plats på listan. Detta beror också på den växande ekonomin i Dubai, den ger jobb till ca 400 000 arbetare och tjänar 26 miljarder dollar årligen. Denna flygplats är också en av de trafikerade flygplatserna i världen.Tokyo Heneda Airport i Japan passerade det ca 85 miljoner resenärer 2017. Den senaste utvecklingen i Japan har tagit denna flygplats till en fjärde plats på rankringen. Flygplatsen är värd för två av de största flygbolagen i Japan som har bidragit till att trafiken har ökat runt 6,5% de senaste två åren. På en femteplats finns Los Angeles international Airport med ca 85 miljoner passagerare årligen. Denna flygplats ligger när till Hollywood som lockar många turister och kändisar. Flygplatsen har en stor trafikanslutning till Asien och Latinamerika. Chicago o´hare i USA passerar det ca 80 miljoner passagerare årligen. Trots att flygplatsen har en större räkning av start och landningar än Hartsfield-Jackson så hamnar o´hare endast på en sjätte plats i världsrankningen av de störtas flygplatserna.

London Heathrow i Storbritannien anses ligga i Europas centrum och är en ganska upptagen flygplats året om. Flygplatsen har tappat på rankningslistan och 2018 passerade 78 miljoner resenärer flygplatsen. Heathrow låg på en andra plats 2015 och nu ligger flygplatsen på sjunde plats. Nyligen har man lagt till en ytterligare landningsbana för att möjliggöra mer flygtrafik.Hong Kong Airport tillhörande kina nyligen klättrat upp på top-10 listan med sina 72 miljoner passagerare 2017. Just nu ligger flygplatsen på åttonde plats. Flygplatsen är placerad på en ö, där större delen av ön tas upp av flygplatsen. Här trafikeras mycket lasttrafik på grund av fabrikerna i Hong Kong. En av Kinas snabbast växande flygplatser är Shanghai International Airport här passerade det ca 70 miljoner resenärer 2017. Den största trafiken på flygplatsen är de internationella flygen och förbindelserna. Kina har investerat stora pengar på den här flygplatsen och ska kunna dubbla sin kapacitet om några år. Flygplatsen hamnade 2018 på en nionde plats.Paris Charles de Gaulle i Frankrike passerar det runt 70 miljoner passagerare. Flygplatsen hamnade på tionde plast på rankringen 2018. Paris är en av de störts turistattraktionerna i världen och därför lockar flygplatsen till sig mycket internationell flygtrafik.

Written by
Hulda