Det amerikanska spaningsflygplanet SR-71 Blackbird är tidernas snabbaste flygplan. Det var ett spaningsflygplan som hade en lång räckvick och kom upp i otroligt höga hastigheter. Flygplanet har som snabbast kommit upp i över mach 3. Totalt tillverkades 32 plan av modellen och de flögs mellan 1964 och 1998. Av de 32 planen som flögs var det hela tolv som förolyckades, även om inget av de tolv var i strid. Det är världens snabbaste jetplan och den snabbaste hastigheten som har uppmäts är Mach 3,3. En mach är ljudets hastighet och Blackbird flög alltså 3,3 gånger snabbare än ljudet. Planet var inte bara snabbt med sina 3530 km/h utan det flög även högt och flög som allra högst på 25 929 meters höjd. Det var då modellen SR-71A som lyckades med det rekordet.

När man bygger flygplan som håller så otroligt höga hastigheter är det viktigt att tänka på att lufttrycket som skapas framför planet gör att det kommer upp i en otrolig värme. Under den allra snabbaste flygningen är ytan på planet så varm att man bränner sig om man tar på den. Det här kräver annan teknik vid tillverkningen än vanliga flygplan. Alla komponenter på planet måste vara konstruerade så att de fungerar även när de vidgar sig av värmen. Det här gör bland annat att flygplanet läcker bränsle när det är kallt.

Blackbird användes flitigt av USA under de 25 år som flygplanet var aktivt i luften. Ofta användes planet för hemliga uppdrag där de inte var tillåtet att flyga. Planet flög snabbt och högt och under de 25 åren blev inget flygplan nedskjutet. Flygningarna gick ofta över länder som Kina, Nordkorea, Kuba, Nicaragua och Egypten. Blackbird var fullt operationell för den amerikanska militären först fyra år efter att det första planet flög. Det ryktas även om att Blackbird flög över dåvarande Sovjetunionen, men det har USA aldrig erkänt.

SR- 72 – en uppgraderad och snabbare version

Idag arbetar den amerikanska tillverkaren på att göra en uppföljare på SR-71 Blackbird. Planet är döpt till SR-71 och målet är att den nya versionen ska ha en Mach-hastighet på hela Mach 6 mot tidigare Mach 3,3 hos SR-71. Med en hastighet på sex gånger ljudets hastighet kommer planet att vara det överlägset snabbaste flygplanet. Konstruktionen för att planet ska kunna nå dessa hastigheter är att det utrustas med en ny typ av motor. Den nya modellen är en jetmotor som är integrerad med en scramjetmotor och för att kunna startas kommer den att kräva överljudsfart. Utformningen av planet och det stora luftintaget som motorerna kommer att få gör samtidigt att planet inte kan få det bästa smygegenskaperna. Den höga hastigheten som planet kommer att kunna hålla gör ändå att det kommer att vara överlägset motståndarna, eftersom de sällan kommer att hinna reagera och än mindre gömma sig.

Företaget som håller på att ta fram den nya versionen av planet säger att de börjar vara nära att komma fram till ett plan som håller måttet. De har även varit med och tagit fram raketer ibland annat Falcon-projektet.

Written by
Hulda