Pratt & Whitney är ett amerikanskt företag som grundades år 1925 och är idag en av världens största tillverkare av flygplansmotorer. Från början var det flygplansmotorer som var drivna på kol men idag är det enbart jetmotorer. Företaget grundades och drevs av en affärsman vid namn Edward Deeds som under de första månaderna av första världskriget misstänkte att USA skulle komma att deltaga och förstod att det fanns stora möjligheter att tjäna pengar. Deeds köpte därför rättigheterna till bröderna Wrights namn och började bygga en fabrik.En motor som producerades var Liberty motorn som kom att bli en standardiserad motor i sitt slag. Det var en vattenkyld motor på 12 cylindrar som byggdes i över 12000 exemplar trots att de inte passade de små och lätta flygplan som på den tiden användes. Deeds sålde så småningom sin fabrik till Pratt & Whitney som ändå fick behålla rättigheterna till att vara en statlig leverantör. Efter kriget användes fabriken ett tag till att torka tobak innan arbetet med att leverera flygplansmotorer återigen återupptogs och nya varianter som Wasp utvecklades. Wasp motorn uppmärksammades bland annat av flyg tillverkaren Boeing som genast inledde ett samarbete.

Under andra världskriget blomstrar återigen företaget och år 1943 anställer företaget mer än 40000 personer. Företaget tillverkade under dessa år mer än 100000 motorer. I slutet av kriget valde dock regeringen att avbryta mer än 85% av den tillverkning som efterfrågats och företaget var tvungen att minska antalet arbetare genom att sparka 34000 personer. De kommande åren kämpade företaget för att återigen bli marknadsledande men hade det tufft. Tillslut valde man att satsa allt man hade och bygga en ännu mer utvecklad och avancerad motor än någon av konkurrenternas. Tillslut lyckades de tillverka en motor som passade Boeing perfekt då de var ute efter en ny och stark jetmotor. På så sätt har det sedan fortsatt med försäljning till stora företag som valt att köpa deras produkter. Investeringarna handlar om mångmiljardbelopp vilket har lett till möjligheten att ständigt förbättra och utveckla de produkter som erbjuds inom många olika områden.

Pratt & Whitney idag

Idag har Pratt & Whitney en stark ställning och är marknadsledande då det kommer till att tillverka jetmotorer. Företaget har idag drygt lika många anställda som under andra världskriget och levererar motorer till hela världen, de levererade år 2018 motorer till fler än 180 länder. Förutom motorer till flygplan tillverkas också olika typer av gasmotorer, motorer till skepp samt motorer för industrier. Företaget finns enbart placerat i USA och har sitt huvudkontor i Connecticut. På flertalet ställen i landet finns dock både kontor och fabriker.

Motorer levereras idag både till den privata och statliga sektorn. Allt från militären till olika industrier efterfrågar de produkter som Pratt & Whitney kan erbjuda marknaden. Pratt & Whitney håller hårt på sin kvalitet och har fokus på att kunden alltid ska vara nöjd. Under dess snart 100-åriga historia har företaget hela tiden varit beredd på förändringar och försökt att tillverka det som kommer att efterfrågas inom kort, bara det att branschen själv inte är medveten om det än.

Written by
Hulda