Den här artikeln handlar om flygande objekt. Ufon har fascinerat och förbryllat människor i årtionden, men hårda bevis verkar ändå svårfångade. Många människor är övertygade om att inte bara utomjordiska besöker Jorden utan att länders regeringar har försvarat och topphemlig global konspiration för att täcka det. Här är en titt på Ufon genom historien.

Idag beskriver de flesta Ufon utomjordisk intelligens och avancerad teknik, men detta är en mycket ny beskrivning. Samtidigt har människor historiskt sett rapporterat de så ovanliga sakerna i skyn, som att vara naturliga företeelser: kometer, meteorer.

 Men det har under flera hundra år pågått teorier om att det är varelser från andra sidan som besökt och som besöker vår planet. Flera av historierna har uppmärksammats i årtionden, men samtidigt anses Jorden inte vara platsen där andra levande varelser skulle vara intressant att besöka.

Ufon i film

Tidigare science-fiction författar som Jules Verne och Edgar Allan Poe gav allmänhetens intresse för resor till andra jordliknande planeter, och när teknologin utvecklade sig började människor undra om det verkligen inte är sant att det finns avancerade civilisationer. De första rapporterna om vad som kunde kallas UFO: er framkom i slutet av 1800-talet, det tolkades annorlunda till skillnad från det som ”UFO” eller ”flygande tefat”, är idag.

Den mest dramatiska tidiga UFO-möten inträffade i Texas i 1897, då EE Haydon, en tidningsreporter för Dallas Morning News, beskriver ett fantastiskt möte med ett kraschat rymdskepp, dussintals ögonvittnen, och märkliga utomjordiska varelser som träder ur metalliskt vrak (50 år senare cirkulerade en nästan identisk berättelse om en krasch i grannstaten New Mexico). Den fantastiska berättelsen upptäcktes när forskningen inte kunde hitta några ögonvittnen. Det visade sig Haydon hade fejkat hela historien för att göra reklam för att locka turister.

Det existerar flera tidningar där det har varit otaliga UFO-rapporter från alla årtiondena, och några av dem framträder som mer eller mindre realistiska. Den första rapporten om en ”flygande tefat” går tillbaka till år 1947 när en pilot med namnet Kenneth Arnold rapporterade om nio föremål som liknade bumeranger på himlen. Han beskriver deras rörelser som ”som ett tefat som du flyter över vattnet”, där en slarvig reporter missförstod som att de verkade likna ”flygning tefat”. Detta är ett exempel på att många felaktigt lanserade många ”flygande tefat” -rapporter under senare decennier. Utredare tror att Arnold antagligen såg en flock pelikaner och felbedömde deras små, deras stora vingar skapade ”V” -formen som han beskrev.

Annat exempel är när den mest berömda UFO-kraschen inträffade och som påstås vara olika för varje personskeptiker säger en topphemlig spionballong; troende säger ett rymdskepp med utomjordiska piloter – kraschade på en ranch i öknen utanför Roswell, New Mexico, 1947, och debatten rasar fram till denna dag.

Det första UFO-bortföringsfallet – och i dag det mest berömda – var det av Barney och Betty Hill, ett UFO-intresserat par som 1961 påstått sig ha jag jagats av och bortförts av ett UFO. Men när man kommer fram till att det inte fanns några andra ögonvittnen för händelsen (minns det bara under hypnos), förblir många skeptiska.

Written by
Hulda