I Sverige är vi vana vid säkra flygplatser som håller hög standard, men runt om i Världen finns det flygplatser som är farliga och där det händer olyckor. Ofta beror de mindre säkra flygplatserna på att naturen och omgivningen inte tillåter att det är längre landningsbana eller säkrare väg på ned och upp. Här kommer några av de som inte har de bästa förutsättningarna för att vara en optimal landningsbana.

Princess Juliana International Airport

En flygplats som har fått många visningar på medier som Youtube och Facebook är den lite spektakulära Princess Juliana International Airport som ligger på Saint Martin. Det som gör den spektakulär är att den ligger precis vid stranden och när det startar eller landar en jumbojet är det många som ramlar och blåser iväg. Många turister samlas på stranden och det har blivit lite av en attraktion. När planen landar går de dessutom bara några meter över stranden och turisterna står här för att få bra bilder på sig själva och varandra. Varningsskyltar sitter vid stranden, men det stoppar inte turisterna som flockas på stranden.

Gibraltar International Airport

Längst nere i Spanien hittar vi del lilla brittiska territoriet Gibraltar. Det är otroligt litet och ligger på en udde. Territoriet är väldigt långsmalt och det har också gjort att landningsbanan ligger mot gränsen till Spanien och eftersom en väg för bilar behövs har det lett till att den enda vägen in i Gibraltar går över landningsbanan. Naturligtvis måste bilvägen stängas av varje gång det landar ett plan. Problemet de senaste åren är att både flygtrafiken och biltrafiken har ökat och bilvägen stängs av mest hela tiden. För att undvika att någon olycka händer i framtiden har de bestämt sig för att bygga en tunnel under flygplatsen.

Matekane Airport

En av de mest skräckinjagande när man sitter på ett plan och ska starta måste vara en landningsbana som slutar med ett stup. Matekane Airport är en de flygplatser i världen som ser ut precis så och som om det inte vore nog har den dessutom grus som underlag. Utvecklingen i det lilla landet Lesotho har inte kommit så långt i sin infrastruktur. Flygplatsen används till största del av läkare och välgörenhetsorganisationer som behöver ta sig till de mer otillgängliga platserna uppe i bergen.

Jurancho E. Yrausquin

Om man tycker att det är läskigt med en landningsbana som har stup på den ena sidan, vad sägs då om en som har stup både i början och slutet. Det tar inte stopp på det läskiga där utan hela ena sidan är stup och på den andra sidan har man ett berg. Här gäller det att piloten har tungan rätt i munnen. Flygplatsen vi pratar om är Jurancho E. Yrausquin som ligger på Saba, en liten ö i Västindien. På en liten ö kan det vara svårt att få optimala förutsättningar, men den här landningsbanan är verkligen en av de som har tagit det farliga längst. Besöket på Saba är ändå värt en lite skräckinjagande landning och några större olyckor har inte skett.

Written by
Hulda