En annan modell av flygplan som är populär är Cessna. Den har gjorts i många olika modeller genom åren. Företaget Cessna Aircraft Company har rötter ända tillbaka till 1927 då företaget grundades. Flygplansfabriken som ligger i Wichita i Kansas började tillverka flygplan under Clyde V Cessna som anses som en flygplanspionjär. Företag startades av två personer. Det var Clyde V Cessna och Victor H Roos som började under namnet Cessna-Roos Aircraft Company innan det bytte namn bara någon månad senare och blev Cessna Aircraft Company.

Tillverkare av mindre modeller flygplan

Företaget har tillverkat till största del tillverkat mindre modeller av flygplan som har varit två eller fyr-sitsiga, men de har även tillverkat flygplan av mer affärsmodell. När företag köptes upp 1985 lade den nya ägaren General Dynamics ned tillverkningen av de små kolvmotordriva flygplanen. Tillverkning kom igång igen 1992 när Cessna Aircraft köptes av ett företag som återupptog produktionen av de mindre flygplan. Textron Inc var företag som gick in i företag och de tillverkade flygplan för både militärt och civilt bruk.

Företaget har tagit fram än en modell och det var Cessna 162 SkyCatcher som är den första modellen av den nya klassen flygplan i USA, Light Sport Aircraft. Flygplanet är tänkt att säljas till flygskolor, flygklubbar och privatpersoner. Det var 2007 som flygplanet kom ut på marknaden. SkyCatcher är ett modernt högvingat flygplan med en motor på 100 hk. Det är tvåsitsigt och påminner mycket om Cessna 150. Eftersom det är en ny modell har den uppgraderats med mer modern teknik och bildskärmar har ersatt de flyginstrument som satt på instrumentbrädan tidigare. I den här nya modellen sitter det styrspakar mot de tidigare rattarna som var typiska i en Cessna. De här nya modellerna på cockpit kallas glascockpit. Tillverkningen av den här modellen lades ned redan 2014 och totalt såldes bara 192 stycken. Priset på en SkyCatcher var hela 110 000 USD.

Den mest kända Cessnan

En av de mest kända modellerna är Cessna 140. En modell flygplan som var tvåsitsig och högvingat. Modellen såldes bara under fyra år, med början 1946 och slut 1950. Det fanns en budgetversion av 140 som hette Cessna 120 och eftersom den saknade både radio och vingklaffar var den något billigare. Efter 140 kom en ny modell som hette Cessna 150. Innan Cessna 140 slutade tillverkas gjordes en modell som hette 140A, med en stor skillnad på vingarna. Tyget hade bytts ut mot metall och det gjorde att tyget inte behövde bytas hela tiden.

Den modell som mest riktats till affärsmän är Cessna citation som är Cessnas affärsjet. Den har tillverkats i många olika modeller genom åren och varit väldigt populär bland de rikare och större företag runt om i världen. Cessna Citation är namnet som de olika modellerna av affärjet gemensamt går under. Det finns även militära varianter och de går under serierna T-47 och UC-35.

Cessna är helt klart en av de allra största tillverkarna av flygplan i världen och har genom snart 100 år levererat kvalitativa flygplan.

Written by
Hulda