Orville och Wilbur Wright är en av världens mest kändaste bröder och uppfinnare. Det var dem som gjorde det möjligt att flygplan blev tillverkade och även dem som fick det första flygplanet att flyga.  Dessa två herrar föddes 1871 respektive 1867 i Dayton Ohio i dagens USA. De båda började sin karriär inom cykelreparationer och de drev samtidigt en liten verkstad i hemstaden Dayton. Under tiden som de höll på med reparationer av cyklar så hade de noga studerat flygplan och hur de ska flyga. De blev från början inspirerade av Otto Lilienthal som hade påbörjat försök med glidflygplan. I ungefär 5 år hade Lilienthal studerat och utveckla dessa glidflygplan och till slut kunde flyga 300 meter med en höjd på mellan 10 – 15 meter upp i luften. Bröderna Wright utvecklade hans ideer och ansåg att det krävdes vissa förändringar av vingarnas konstruktion för att ett flygplan med motor skulle kunna flyga. Det var inte bara vingarna konstruktion utan även vävningen av vingarna som skulle möjliggöra en kontrollerad flygning som Lilienthal hade haft under sina experiment.

Från glidflygplan till motordrivna flygplan

Redan år 1900 började bröderna de första experimenten fast då med glidflygplan precis som Lilienthal hade gjorde. De byggde sina egna plan och testade dessa i North Carolina vilket blev deras testplats av planen. De hade flertalet bemannade tester och resultaten av dessa blev mycket tillfredsställande vilket ledde till att de fick nytt mod och byggde större flygplan för att utmana sig själva. De båda återvände till Ohio där dem byggde större flygplan och en vindtunnel som skulle fungera som en testplats. Denna vindtunnel blev avgörande för dem när de testade vingtyper för sina plan. Vindtunneln visade Orville och Wilbur att de behövde förändra  konstruktionen av vingarna vilket ledde till stora förändringar. Längden, bredden och buktningen av vingen förändrades för att ge planet mer stabilitet under flygningarna.  Testerna fortsatte och under 1903 gjorde dem 1000 olika flygningar i North Carolina. Efter alla tester, försök och förbättringar så var det dags att äntligen påbörja det som de längtat efter. Att testa planet med en motor för första gången. Under samma år i December testade de att flyga med en motor. De döpte planet till Flyer 1 och Wilbur startade planet. Det hela blev en katastrof då Wilbur lyfte med planet mycket kraftigt på grund av att han inte var van med styrningen så planet störtade.

De reparerade planet mycket snabbt och några dagar  senare prövade de igen. 17:e December så lyfte dem och den första lyckade kontrollerade flygningen med en motor lyckades. Sträckan som planet flög var 36,5 meter och Orville hade 12 sekunders flygtid. Den andra flygningen varade i 11 sekunder men sträckan förbättrades oerhört mycket mer, hela 53 meter. De fortsatte försöken  men fick senare avbryta dem då vädret försämrades. Motorn de använde denna dagen var en 4- cylindrig radmotor med 16 hästkrafter, denna motor var vattenkyld och genererade 1200 varv/minut. Tack vare bröderna Wright framsteg så utvecklades flygplanen mycket snabbt och idag vet vi vad deras uppfinnesrikedom har betytt för flygindustri.

Written by
Hulda