När jag bokar långresor så brukar jag alltid se till att jag bokar med transit i andra länder, på andra flygplatser. Det gör jag av två orsaker, dels så förkortar jag den sammanhängande tiden som jag måste sitta inklämd i en flygplansstol, vilket är bra för mitt krånglande knä. Men det är också så att jag liksom samlar på flygplatsupplevelser och har börjat skriva ned guider eller tips för de olika flygplatserna jag besöker.

Eftersom jag ofta flyger till Afrika så brukar jag också hamna på transit i Amsterdams flygplats Schiphol. Därifrån går många flyg till Afrika. Givetvis kan man välja Paris, London, Oslo, Köpenhamn, Istanbul eller andra med men jag har lärt mig att gilla Schiphol så jag har nu börjat planera lite extra långt stopp där när det är möjligt.

Första gången jag kom till Schiphol var mitt plan försenat så jag visste inte om jag skulle hinna med anslutande plan till Kotoka i Accra, Ghana.

Svettig flygning

Jag sprang och sprang och stressade genom säkerhetskontroller, försökte använda varje fasttrack jag såg. Det var så tufft, flygplatsen är enorm med långa avstånd. Den är nästan formad som en stjärna.

Naturligtvis hamnade jag längst ut på en av terminalerna och den jag skulle till var längst bort. Den gången hann jag inte se mycket. Jag hann men var sist på planet och fick sitta svettig hela vägen till Kotoka, det var inte kul. Speciellt inte när man kommer fram till ett hett Accra med flygplats delvis utan airconditioner. Men själva vistelsen i Ghana blev fantastisk efter det!

Amsterdam Airport Schiphol
Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdams Schiphol-flygplats är en av de mest trafikerade i Europa, med både kort- och långdistansflyg som startar och landar hela dagen. Även om en lugn och avkopplande plats är sällsynt där så finns det. Nu kommer jag inte ihåg vilken terminal men jag säkte mig till övervåningen bland några matserveringar och hittade en avdelning med soffor, fåtölje, stora sittpuffar och annat. Det fanns även plats att ladda mobilen och annat bekvämt, ja till och med filtar att låna.

Efter en stressig resa kändes det skönt att slänga omkull sig där några timmar och med hjälp av fritt wi-fi kolla filmer på viaplay.se, spela lite på sidor som högkvalitativa pokerstarscasino.se eller spela.se som har enormt många lättsamma spel för enkelt tidsfördriv. Även om man vill göra annat än bara vila så finns det massor att göra så tänkte försöka ge lite tips.

Upptäck flygplatsen

Amsterdams kafé-kultur sträcker sig även till flygplatsen, med massor av restauranger, barer och kaféer som är lite mer lokala och oberoende än andra flygplatser. Det är jättemysigt!

Naturligtvis hittar du kedjor som McDonald’s och Starbucks också, precis som nästan överallt annars. Våga experimentera lite eftersom det finns många med matalternativ inklusive traditionella holländska, kinesiska, amerikanska, irländska, italienska, japanska med mera. Breezy-kioskar serverar kallpressad juice och ekologiska alternativ. Glöm inte att prova det lokala bryggeriet på Heineken Bar.

Om du letar efter tyst tid att koppla av, kan en lounge med betalning per användning vara precis det du behöver. Lounger är inte längre begränsade till resenärer i First- eller Business Classes, istället kan du helt enkelt köpa ett pass online eller få inträde om du är en del av ett lounge-medlemsprogram, som Priority Pass. För mer information om de olika loungerna kan man kolla in Schiphols flygplatsuide.

Den rätt så nyligen renoverade Holland Boulevard en uppslukande upplevelse som erbjuder resenärer lite holländsk kultur utan att lämna flygplatsen. Det världsberömda Rijksmuseum har även en flygplatsutpost, med holländska målningar från 1600-talet i en korrekt museum som faktiskt ger känslan av att man inte befinner sig på en faktisk flygplats. Det närbelägna biblioteket erbjuder dessutom bekväma sittplatser för att utforska samlingen av holländska författare, översatt till över 40 språk. Holland Boulevard ligger efter säkerhetskontrollen, mellan loungerna 2 och 3 och det är öppet dygnet runt.

Ta en busstur

Varför inte kolla in flygplatsen lite närmare? Alltså inte bara genom att promenera omkring, även om det också funkar. Det finns nämligen bussturer på cirka en timme som heter “Schiphol Behind the Scenes” och som låter resenärer titta på fungerande flygplanhangar, brandstationen och andra platser som vanligtvis är stängda för allmänheten. Turer går flera gånger om dagen och alla dagar utom måndag. Köp biljetter i butiken Planes @ Plaza på Schiphol Plaza.

Tullfria
Tullfria

Flygplatsen har flera spa som erbjuder en rad tjänster från hårklippning och styling till manikyr och pedikyr eller fullständiga massagebehandlingar. För något mer budgetvänlig behandling finns det flera massagestolar spridda över hela flygplatsen som erbjuder automatisk massage för bara några euro.

Missa inte heller shoppingen, och är du på väg hem kanske en bukett äkta Amsterdam-tulpaner kan vara någor? Handla dina tullfria måste i de många butikerna. Kända märken som Hermes, Gucci, MAC Cosmetics och Rolex finns där, även om min favorit är House of Tulips (tulpanlökar som souvenirer!) och Say Cheese som är tillägnad alla typer av ost.

Med mina tips hoppas jag du kommer att kunna roa dig väl om du har en längre transit på Schiphol.

Written by
Hulda